top of page

ROMA

Ministerul Educației și Cercetarii

Colegiul NaÈ›ional “Petru RareÈ™”

Coordonator:

prof. Marius UDUDEC

   Absolvent:

   Andrei-Ovidiu CÂRLAN

Motivul alegerii temei

   Tema proiectului meu este denumită "Roma", am ales această tema, deoarece călătoritul mă fascinează, iar acest oraÈ™ este unul minunat cu o istorie bogată È™i cu foarte multe obiective turistice. Prin tema pe care mi-am ales-o încerc să scot în evidență frumuseÈ›ea È™i unicitatea oraÈ™ului È™i a obiectivelor turistice ce pot fi găsite în Roma. La început am lăsat câteva informaÈ›ii uzuale despre oraÈ™ È™i niÈ™te idei legate de istoria acestuia, iar spre final am discutat despre câteva obiective turistice faimoase din Roma.

​Introducere

     Roma este capitala Italiei. Situat pe malul fluviului Tibru, oraÈ™ul are o istorie îndelungată fiind de-a lungul secolelor capitala Republicii Romane, a Imperiului Roman, a Bisericii Romano-Catolice È™i a Italiei moderne. Roma are o populaÈ›ie de 6 000 000 de locuitori. Roma este un important  centru turistic, printer monumentele cele mai faimoase se Numără Colosseumul È™i Columna lui Traian.

Rome-Italy.jpg

Istoria orasului Roma

Începuturile oraÈ™ului Roman nu sunt foarte bine definite, tradiÈ›ia susÈ›ine că oraÈ™ul a fost fondat de gemenii Remus È™i Romulus care, după ce fuseseră abandonaÈ›i de mama lor, au fost crescuÈ›i de mitică lupoaica È™i ulterior adoptaÈ›i de un pastor. Indiferent de legende, este mult mai probabil că Roma să fi fost fondată undeva în jurul secolului al XIII-lea. Un mic sat, care obiÈ™nuia să ocupe locul măreÈ›ului oraÈ™, a crescut È™i a înflorit rapid din punct de vedere economic, datorită situării sale geografice la intersecÈ›ia a câteva rute comerciale importante.

Atractii turistice

Colosseum:

colos.jpg

​Colosseumul măsoară 188 de metri lungime, 156 de metri lățime È™i 48 de metri înălÈ›ime È™i putea găzdui aproximativ 55.000 de spectatori care puteau intra prin 88 de porÈ›i pentru a se bucura de spectacole de comedie, prezentări de animale exotice sau lupte între gladiatori È™i animale. Aceste distracÈ›ii erau oferite în mod gratuit de către Titus, succesor al lui Vespasian, cel care începuse construcÈ›ia Colosseumului. Clădirea imensă are patru etaje, iar ultimul dintre acestea, cel mai de sus, era rezervat clasei inferioare È™i femeilor. Cel mai de jos nivel era destinat cetățenilor de seamă ai Romei. Sub nivelul solului, Colosseumul ascundea camere speciale È™i cuÈ™ti de animale sălbatice, precum È™i mecanisme care ajutau la ridicarea acestora în arena de luptă. Se presupune că numărul total al animalelor ucise în timpul spectacolelor care se transformau în distracÈ›ii sângeroase a fost de 9.000 de capete.

Columna lui Traian:

columna.jpg

​Columna a fost inaugurată la 12 mai 113 ÅŸi se păstează ÅŸi astăzi È‹n Forul lui Traian din Roma. Această dată este atestată de documentele fragmentare păstrate de oraÈ™ul Ostia ce avea o strânsă legătură cu Roma. Monumentul este decorat cu un celebru basorelief È‹n formă de spirală, care È‹nfăţiÅŸează scene din timpul confruntărilor daco-romane. Columna are o înălÈ›ime de aproximativ 30 de metri È™i este formată din 18 blocuri masive de marmură de Carrara, fiecare cântărind câte 40 de tone.

Piazza Navona si Pantheon:

navona.jpeg

Piață a fost construită la sfârÈ™itul secolului al XV-lea pe ruinele unui stadion. Începând cu anul 1650 È™i până la sfârÈ™itul secolului al XIX-lea. Piazza Navona este una dintre cele mai renumite È™i, fără îndoială, cele mai frumoase pieÈ›e din Roma.

Fontana di Trevi:

fontana.jpg

​  Fontana di Treva este cea mai cunoscută È™i probabil cea mai frumoasă fântână arteziană din Roma. În 1732, din ordinal papei Clement al XII-lea, a fost angajat Nicola Salvi pentru a ridica o fântână mare în Piață Trevi.

Piazza Venezia:

venezzia.jpg

​Piazza Venezia cuprinde mai multe palate impresionante prin dimensiune și opulență.

Gura Adevărului (Bocca della Verita):

gura.jpg

​   Discul de marmură ajuns celebru în toată lumea este cunoscut pentru legenda medievală cu care este asociat. Conform acesteia, oamenii care introduceau o mână în ea È™i spuneau o minciună, rămâneau infirmi. Practic, Bocca della Verita funcÈ›iona asemenea unui detector de minciuni, aÈ™a că cei care erau suspecÈ›i de adulter sau sperjur erau aduÈ™i aici pentru ca cei direct interesaÈ›i de faptele lor să poată stabili dacă aceÈ™tia mint sau nu.

bottom of page