ROMA 

Ministerul Educației și Cercetarii

Colegiul Național “Petru Rareș”

Coordonator:

prof. Marius UDUDEC

   Absolvent:

   Andrei-Ovidiu CÂRLAN

Motivul alegerii temei

   Tema proiectului meu este denumită "Roma", am ales această tema, deoarece călătoritul mă fascinează, iar acest oraș este unul minunat cu o istorie bogată și cu foarte multe obiective turistice. Prin tema pe care mi-am ales-o încerc să scot în evidență frumusețea și unicitatea orașului și a obiectivelor turistice ce pot fi găsite în Roma. La început am lăsat câteva informații uzuale despre oraș și niște idei legate de istoria acestuia, iar spre final am discutat despre câteva obiective turistice faimoase din Roma.

Introducere

     Roma este capitala Italiei. Situat pe malul fluviului Tibru, orașul are o istorie îndelungată fiind de-a lungul secolelor capitala Republicii Romane, a Imperiului Roman, a Bisericii Romano-Catolice și a Italiei moderne. Roma are o populație de 6 000 000 de locuitori. Roma este un important  centru turistic, printer monumentele cele mai faimoase se Numără Colosseumul și Columna lui Traian.

Rome-Italy.jpg

Istoria orasului Roma

Începuturile orașului Roman nu sunt foarte bine definite, tradiția susține că orașul a fost fondat de gemenii Remus și Romulus care, după ce fuseseră abandonați de mama lor, au fost crescuți de mitică lupoaica și ulterior adoptați de un pastor. Indiferent de legende, este mult mai probabil că Roma să fi fost fondată undeva în jurul secolului al XIII-lea. Un mic sat, care obișnuia să ocupe locul mărețului oraș, a crescut și a înflorit rapid din punct de vedere economic, datorită situării sale geografice la intersecția a câteva rute comerciale importante.

Atractii turistice

Colosseum:

colos.jpg

Colosseumul măsoară 188 de metri lungime, 156 de metri lățime și 48 de metri înălțime și putea găzdui aproximativ 55.000 de spectatori care puteau intra prin 88 de porți pentru a se bucura de spectacole de comedie, prezentări de animale exotice sau lupte între gladiatori și animale. Aceste distracții erau oferite în mod gratuit de către Titus, succesor al lui Vespasian, cel care începuse construcția Colosseumului. Clădirea imensă are patru etaje, iar ultimul dintre acestea, cel mai de sus, era rezervat clasei inferioare și femeilor. Cel mai de jos nivel era destinat cetățenilor de seamă ai Romei. Sub nivelul solului, Colosseumul ascundea camere speciale și cuști de animale sălbatice, precum și mecanisme care ajutau la ridicarea acestora în arena de luptă. Se presupune că numărul total al animalelor ucise în timpul spectacolelor care se transformau în distracții sângeroase a fost de 9.000 de capete.

Columna lui Traian:

columna.jpg

Columna a fost inaugurată la 12 mai 113 şi se păstează şi astăzi ȋn Forul lui Traian din Roma. Această dată este atestată de documentele fragmentare păstrate de orașul Ostia ce avea o strânsă legătură cu Roma. Monumentul este decorat cu un celebru basorelief ȋn formă de spirală, care ȋnfăţişează scene din timpul confruntărilor daco-romane. Columna are o înălțime de aproximativ 30 de metri și este formată din 18 blocuri masive de marmură de Carrara, fiecare cântărind câte 40 de tone.

Piazza Navona si Pantheon:

navona.jpeg

Piață a fost construită la sfârșitul secolului al XV-lea pe ruinele unui stadion. Începând cu anul 1650 și până la sfârșitul secolului al XIX-lea. Piazza Navona este una dintre cele mai renumite și, fără îndoială, cele mai frumoase piețe din Roma.

Fontana di Trevi:

fontana.jpg

  Fontana di Treva este cea mai cunoscută și probabil cea mai frumoasă fântână arteziană din Roma. În 1732, din ordinal papei Clement al XII-lea, a fost angajat Nicola Salvi pentru a ridica o fântână mare în Piață Trevi.

Piazza Venezia:

venezzia.jpg

Piazza Venezia cuprinde mai multe palate impresionante prin dimensiune și opulență.

Gura Adevărului (Bocca della Verita):

gura.jpg

   Discul de marmură ajuns celebru în toată lumea este cunoscut pentru legenda medievală cu care este asociat. Conform acesteia, oamenii care introduceau o mână în ea și spuneau o minciună, rămâneau infirmi. Practic, Bocca della Verita funcționa asemenea unui detector de minciuni, așa că cei care erau suspecți de adulter sau sperjur erau aduși aici pentru ca cei direct interesați de faptele lor să poată stabili dacă aceștia mint sau nu.